Lumella sudittelu cyclocross-hengessä

Kuvausketken lumet ovat jo pääosin joko sulaneet tai jäätyneet polun pohjalle, mutta kannattaa silti muistutella itselleen lumella ja liukkaalla ajoa, varsinkin jos sitä ei ole tähän mennessä tullut tehtyä.

Lyhyesti:

-Pyörä ei välttämättä liiku ihan tasan niinkuin haluaa lumella ajaessa. Erityisesti takarengas saattaa elää hieman omaa elämäänsä sivusuunnassa. Tätä ei pidä säikähtää, niin kauan kuin edessä on pitoa pyörä liikkuu ihan kivasti eteenpäin. Pidä siis jalat polkimilla ja luota siihen että pyörä liikkuu ohjaamaasi suuntaan.

Umpilumessa kannattaa painoa siirtää pikkaisen taaemmaksi kuin normaalisti ja yrittää olla painimatta kovasti ohjaamon kanssa. Eturengas menee syvällä lumella vähän minne sattuu, mutta mikäli voimansiirrossa on painetta, liikkuu pyörä kivasti eteenpäin.. ei välttämättä ihan sinne minne haluaisi mutta siihen suuntaan.

-Tietenkin lumisena aikana ei ihan samalla tavalla pysty mutkia ja kääntymisiä kanttaamaan kuin sulan maan aikana on tottunut. Käännöksiin kannattaa siis aina suhtautua epäilevästi ja yrittää ajaa niihin mahdollisimman pystyssä, tietysti vauhtia unohtamatta. Melko nopeasti oppii kyllä kuinka rengas pitää tai on pitämättä. Joitain kaatumisia opettelun aikana varmasti tulee, mutta ei niitä kannata pelätä.

Henkilökohtaisesti oletan että jokaisessa mutkassa renkaista loppuu pito ja jos mutkasta pääsee pystyssä läpi on voittanut.

-Irtolumella mutkista pääsee näpsemmin kun yrittää polkea niistä läpi, jolloin pyörä pikkaisen suoristuu käännöksestä ja rengas tarttuu rataan/polkuun/maahan.

-Vaikka jännittääkin, kannattaa yrittää rentoutua ja olla puristamatta tangosta. Tietty kropassa pitää olla tiettyä esijännitystä, jotta yllättävään tilanteeseen pystyy reagoimaan ja tasaamaan heiluria jos yllättävä suunta mutkassa tuleekin.

Hel CX cupin viimeinen osakilpailu ajetaan Loppiaisena 6.1.2019. Nämä vinkit jollain lailla kannattaa muistaa silloin. Tätä kirjoittaessa kaikki paikat merenrannan äärellä on sanalla sanoen kilarijäässä, mutta toivotaan ettei Kontulan rata ole kovinkaan jäinen.

Nähdään siellä,

Paulus