Mitä se ketjun kuluminen on?

Ketjun kuluminen: asia jonka kuulee usein ja josta monella on mielipide.

Mistä on kyse?

Kun polkupyörän ketju kuluu, puhutaan venymisestä. Ketjun osat kuluvat ja ohenevat kun metalli hieroo metallia vasten ja saavat aikaan vaikutelman että ketju venyy. Venyvyysvaikutelman syntyy siis siitä että rullat ja tapit kuluvat ja näin ollen teollisuuden standardi uudelle ketjulle (linkin pituus 0,5 tuumaa tai 12,7mm) alkaa muuttumaan pidemmäksi ja pidemmäksi kun tapit ja rullat ohenevat.

Normaalit mittarajat venyneelle ketjulle ovat 0,5% ja 0,75%. Ei kuulosta juuri millekään. Mutta jos ajattelet että ketjussa on esim 140 cm pituutta, venymä on 0,5% arvolla jo 7mm tällä matkalla.

Miksi ketjun venymällä ylipäätään on väliä? Teollisuuden standardien mukaan uuden ketjun lenkit sopivat juuri uuden rattaan hampaisiin. Kun ketjun linkit kuluvat, linkki alkaa istumaan huonommin rattaan hampaisiin ja alkaa kuluttamaan metallia hampaista.

 
(kuvassa: vasemmalla uusi ratas ja oikealla kulunut, "hainhampaalla" ajettu ratas)

Venynyt ketju muokkaa uuden rattaan hampaita jo nopeasti yläosasta pyrkiessään seuraavalle hampaalle. Loppunkulunut ketju putoilee ja vaihtaa surkeasti. Jossain vaiheessa esim. napavaihteellisista pyöristä loppuu säätövara. Siis mitä vähemmän ketju on venynyt, sitä vähemmän se kuluttaa rattaita takana ja edessä.

Kethun mielenmaisema räjäytyskuvana:


(
By Marcus Roeder, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8987832)

Puhumme enemmän vaihdepyöristä, joissa on rataspakka. Samat periaatteet tietty pätevät myös yksivaihteisiin ja napavaihteisiin pyöriin, mutta ne eivät ole yhtä herkkiä venymälle, koska ketju ei liiku sivusuunnassa rattaalta toiselle (myöskin rattaan kesto saattaa olla parempi).
Periaatteena voisi olla, mitä enemmän rattaita, sen tarkempi ketjun kanssa kannattaa olla.

Ketju on usein edullisempi vaihtaa kuin rataspakka ja rattaat (erityisesti 10-lehtisissä pakoissa ja siitä yli). Muistutuksena vielä että eniten käytetyt rattaat luonnollisesti kuluvat nopeiten.
Taloudellisemmissa rataspakoissa, ketjun ja pakan hintaero saattaa olla melko pieni (esim 6-8v). Hienostuneemmissa malleissa ketjun vaihto useammin siis saattaa säästää suoraan rahaa pitkällä tähtäimellä.

Miten sitten mitata kuluma?
Internetin keskustelupalstat ovat täynnä mielipiteitä aiheesta. Keskusteluihin saa uppoamaan kýmmeniä tunteja helposti, mutta jos suinkin on mitta käytössäsi, nyrkkisääntö on että uuden ketjun tulisi olla melko täsmälleen tapista tappiin 12 tuumaa 12 linkkiparin matkalla. Yleensä, jos venymä on tästä 1%, ketju pakkoineen ovat loppuun ajetut, ketjua olisi kannattanut vaihtaa kohdassa 0,5 %.
Eli 12 tuumaa +  0,5% venymä jolloin vaihdeketju kannattaisi vaihtaa. Edellä mainittu 0,75% venymä vaihdepyörissä +9v käytännössä tarkoittaa jo rataspakan vaihtamista

Mitan käyttäminen tarkoitukseen siten että mittatulos on tarkka, on hankalaa ja siksi tarkoitukseen suunniteltuja mittatyökaluja on erilaisia. Myös mittaustyökalujen tarkkuudesta ja heikkouksista on internet pullollaan juttua.  Kuitenkin on siten, että saman mittatyökalun käyttäminen jatkuvasti tuo kokemusperäisen tarkkuuden kyseisen työkalun antamiin tuloksiin: Kun riittävän monta kertaa on todennut, että tietyllä arvolla ketjun vaihto ei riitä, vaan ketju pomppii tai ei vaihda täsmällisesti, mittausymmärrys paranee nopeasti. Joka tapauksessa mittaaminen on tarkempaa kuin arvioiminen. 

Miten niin pomppii?
Uusi ketju ei asetu kunnolla vanhalle rattaalle, jonka hampaiden muoto on jo mennyttä eli ketju luistaa hampaalta toiselle, etsiessään oikeaa paikkaa. Tämä tuntuu erityisesti kun polkimille annetaan kovasti painetta eli runtataan.

Kuinka paljon kilometrejä ketjulla sitten voi ajaa ?
Kysymys, johon kukaan ei osaa vastata, koska muuttujia on niin paljon olosuhteista, ajotavoista, keleistä, ketjun puhtaanapitämisessä jne., sekä luonnollisesti ketjun laadussa. Hyvin edullinen ketju todennäköisesti kuluu nopeammin johtuen materiaaleista.
Yhdet ajavat voimansiirron loppuun ja vaihtavat kaiken kerralla,. Toiset kierrättävät ketjuja säännöllisesti, päästen hyvinkin pitkiin rattaiden elinikiin: Jos ketju ei ole kerennyt venymään, se ei juuri kuluta rattaita.

Ketju siis "venyy" ja venyessään kuluttaa rattaiden hampaita, koska pyrkii sovittautumaan seuraavalle hampaalle, selkeimmin tulos on nähtävissä kun hampaat muistuttavat hain hampaita. Mitä kuluneempi ketju, sen suuremmalla todennäköisyydellä se on kuluttanut myös rattaat vaihtokuntoon.
Teoretisointi aheesta on loputonta, mutta kokonaisuutena edullisinta on voimansiirron puhtaanapito ja ketjun oikea öljyäminen riittävän usein.
Tästä on hyvä jatkaa keskustelua.

Rätti, teräsharja ja nämä:

 • Park Tool Ketjumitta CC-3.2

  Park Tool Ketjumitta CC-3.2

  17,90 €

 • TF2 450ml

  Weldtite TF2 spray 400ml

  7,50 €

 • Muc-Off DryLube 120 ml

  Muc-Off DryLube 120 ml

  12,00 €