Polkupyörän rengas tyhjenee

Polkupyörällä on kiva ajaa aina siihen asti kunnes rengas tyhjenee kesken matkan. 


Useimmat meistä ajavat polkupyörällä sen kummemmin miettimättä pyörän kuntoa.
Rengaspaineet ja renkaiden kunto on yksi vähiten kiinnostusta herättävistä asioista ja kuitenkin niin olennainen sekä tärkeä asia.

Kun polkupyörän rengas pumpataan täyteen, ilma ei tosiaan pysy siellä loputtomiin: haihtumista butyylin läpi tapahtuu koko ajan (fysiikka ja kemia) sen lisäksi että mikään venttiili ei ole 100 % tiivis. Mitä suurempi paine ja kapeampi sisärengas, sitä enemmän ilma pyrkii etsimään väylän ulos. Suuremmassa sisärenkaassa pienemmillä paineilla saattaa tuntua siltä että ilma pysyy paremmin sisällä. Kyse on kuitenkin renkaan koon suhteesta paineeseen. Myös sisärenkaiden laadulla on vaikutusta ilmanpitävyyteen, sisärenkaissa käytetty butyyli ja lateksi voivat vaihdella laadullisesti hyvinkin paljon.

Jätetään tieteellinen osuus sikseen.

Se että sisärengas aikaa myöten tyhjenee aiheuttaa tarpeen toimia tietyllä tavalla, jotta harmeja olisi vähemmän. Tyhjähkö sisärengas vaikuttaa mm. ulkorenkaan kulumiseen ja kestävyyteen kohtuullisen paljon. Kun siis ajaa puolitäydellä sisärenkaalla, kulutat samalla ulkorenkaan rakennetta.
Kunkin renkaan painerajat selviävät useimmiten valmistajan merkinnöistä ulkorenkaan kyljessä. Yksiköt ovat kBar- ja psi-merkintöinä. Tietysti mitä enemmän painoa, sitä lähemmäs ylärajasuositusta saa/pitää pumpata. 

Sen lisäksi, että kumi hiljalleen tyhjenee itsestään tai ulkoisista tekijöistä, oli se sitten lasi tai sepeli, on mahdollista kärsiä "snake bite"-tyyppinen rengasrikko.
Pyörän vanteen osuessa terävämpään esteeseen, esim jalkakäytävän reuna, tyhjähkö sisärengas puristuu nopeasti vanteen ja esteen väliin ja siihen syntyy reikä, useimmiten kaksi, jotka näyttävät käärmeen hampaanjäljiltä. Aina ei ole edes kyse siitä että paineet olisivat kovin alhaiset vaan terävät reunat kannattaa opetella ylittämään niin että keventää pyörää niiden kohdalla.
Edellä mainittuun apu (keventämisen lisäksi) on tarkistaa rengaspaine riittävän usein, vaikka päivittäin, ennen kuin lähtee ajamaan.
Tarkistuksen ei tarvitse olla tieteellinen tai numeraalisesti tarkka, riittää kun kokeilee painamalla tai puristamalla onko renkaassa tarpeeksi painetta vai ei. Mikäli pyörä on ollut pitkään käyttämättä, rengaspaineet on syytä tarkistaa ja pumpata ennen liikkeelle lähtöä.

Huonot ulkorenkaat.
Loppuun ajetut ulkorenkaat menettävät runkorakenteen jäykkyyden ja suojausominaisuudet, samoin luonnollisesti niiden pinta ohenee, jolloin pienemmätkin terävät esineet läpäisevät helposti renkaan. Samalla myös snakebite-riski kasvaa. Ulkorenkaat kannattaa vaihtaa ennenkuin ne ovat täysin loppuunajetut. 

Yleensä sateisen kelin aikana ja jälkeen, kun alusta on märkä, rengasrikkoja tapahtuu enemmän kuin kuivalla säällä. Tuuli ja sade levittävät kaiken "moskan" ympäristöstä myös pyöräreiteille, kun taas kuivalla kelillä ajoreitit puhdistuvat melkein itsekseen eniten käytetyiltä alueilta. Talvisin kaupunkialueilla erityisesti hiekoituksessa käytetty sepeli syystä tai toisesta aiheuttaa terävyytensä vuoksi rengasrikkoja.

Reikä voi olla myös hyvin "hidas", tyhjenemisaika voi olla yli vuorokauden (hyvin pieni reikä, joka saattaa olla osittain tukossa reiän aiheuttaneen esineen toimesta vielä).
Sen sijaan ventiilliviat ovat varsin harvinaisia, toki Dunlop-ventiilillä on taipumus jumittua ollessaan pitkään varastoituna, mutta tästäkin selviää hieman tehokkaammalla pumpulla. Venttiilit saattavat myös jäädä hieman auki.

Pumppu on hyvä olla riittävän tehokas käyttöön nähden (ts. pumpun tuottaman paineen on hyvä olla riittävä että rengas täyttyy). Usein vanhat pumput ovat suunniteltu paljon pienemmille rengaspaineille ja niillä pumppaaminen on raskasta puuhaa.

Mukana siis kannattaa pitää renkaanvaihtoon tarvittavan tietotaidon lisäksi työkaluja, joilla sisäkumi vaihtuu näpsäkästi tien päällä. Vakiona on hyvä olla kiekon irroittamoiseen tarvittavat välineet eli mikäli kiekko on pulttikiinnitteinen, sopiva kuusiokolo tai kiintoavain, kunnollinen pumppu tai CO2-kapseli, muoviset rengastyökalut (ainakin 2 kpl), varakumi sopivalla venttiilillä ja ehkä jopa varuiksi paikkarasia.
Teoriassa renkaanvaihto sujuu seuraavalla tavalla:

-Kiekko irti ja puristellaan ulkokumin reunalanka molemmin puolin keskelle vannetta, täten ulkorenkaan ja vanteen väliin saa väljyyttä, joka auttaa renkaan poistamisessa. Tämän jälkeen rengas joko lähtee vääntämällä vanteelta käsin tai rengasmuovia apuna käyttäen.

-Tarkista ulkokumi ja poista reiän tehnyt asia renkaasta (mikäli se löytyy) ja samalla on hyvä tarkistaa ulkokumin kunto ylipäätään. Kannattaa myös tarkistaa onko kumi mennyt puhki yläpuolelta vai alapuolelta eli onko syypää kuitenkin syystä tai toisesta vanteen puolella. Lisää siis pikkaisen ilmaa puhjenneeseen sisäkumiin.

-Mikäli ulkorengas on kokonaan irti vanteelta, asenna toinen laita vanteelle, siten että renkaan tekstit ovat pinnareiän kohdalla, tämä siksi että ulkokumiin saa hyvän kiintopisteen kun tarkistaa mistä kohdasta sisuri on puhjennut ja täten nopeuttaa puhkeamiskohdan etsintää. Sisuriin kannattaa pumpata pikkaisen ilmaa kun sen sujauttaa paikalleen, kumiin tulee pikkaisen muotoa eikä jää niin helposti kierteelle. Sujauta sitten sisäkumi paikalleen ja väännä ulkorenkaan toinen laita vanteelle. Mikäli ei mene käsin ja käytät rengastyökalua paikalleen vääntämiseen, ole varovainen ettet puhko sisuria uudelleen.

-Ennen ilman pumppaamista kumiin kannattaa rengasta leipoa kierros ja tarkistaa ettei sisäkumi ole jäänyt pinteeseen ulkorenkaan reunan ja vanteen väliin. Mikäli se on jäänyt ja kumiin pumppaa painetta on puhkeaminen melko kovaääninen.

-Pumppaa soppelit paineet kumiin, painerajat löytyvät kumin kyljestä.

-Aja.